25.6.13

LES VACANCES




Rašau, skaitau, galvoju... Va tokia mano vasara. Bet tokia ji man pati geriausia! Atsiguli pajūry su knyga, saulė kepima, plaukus kedena jūros atneštas vėjas, padedu galvą ant knygos ir mėgaujuosi… Pavargstu -nebeskaitau, erzina karštis – išeinu… Štai taip išnaudoju savo pilietišką teisę – teisę rinktis.
O sėdėdama autobuse, rašau. Autobuse geriausias įkvėpimas – neretai pagauni save nagrinėjanti filosofines problemas…





























Iš užrašų knygutės:

Pastaruoju metu pradėjau viskuo abejoti. Sakykim, ar griežtas taupimas dėl vieno tikslo geriau nei karts nuo karto leisti sau pasilepinti? Visažiniai žurnalai sako, kad taip. Bet kas jie toki? Kas jie tokie, kad spręstų, kas mums geriau?  Tyrimai , kuriais viskas grindžiama, tiria daugumą, bet ne individą, kiekvieną skirtingą būtybę su savo vertybėmis, pomėgiais, pliusais ir minusais. Jie tiria mases, o mes, tikėdami jais,  tapsim masių dalimi.Kitas dalykas, straipsnius rašo tokie patys žmonės. Kodėl jie turi didesnę teisę nurodinėti mums kaip gyventi nei patys mes – savo kūno ir proto savininkai. Ar žiniasklaida – tai nauja religija? O netikėjimas ja, mus, kaip raupsuotuosius, išskiria iš socialinės minios?

Mes skaitome knygas iki galo, kad ir kokios neįdomios jos būtų – žurnalas sakė, kad jei nebaigsim, teste būsim tarp 0-3 taškų, kas leis mus priskirti neištvermingųjų kategorijai... O mes tikrai to nenorim! Taškai nesunkiai sugeba pakeisti ne tik testo atsakymus, bet ir požiūrį į save, savigarbą.

Nežinau, ar girdėjot, bet dabartinė žinių visuomenė artimiausiu metu peraugs į kūrybos visuomenę, kas reikš jog žinios nebebus didžiausia vertybė, veikiau – sugebėjimas jas atsirinkti. Gal ir gerai, o tai dabar jau dauguma labiau tiki medijomis, nei Dievu. Nesakau, kad labai blogai tikėti "žiniomis", bet ar tokie mes nerizikuoja tapti dvasiškai nestabilus?





11 comments:

  1. Mano manymu, reikia daryti tik tai, kas Tau ,,komfortiška". Jei jautiesi bent sekundei nepatogiai darydamas pagal visuomenę ar pagal standartus, nereikia tam skirti savo laiko. Žinoma, atsiriboti nuo masės individui būtų sunku, nes jis vistiek ribojamas visokiausių ,,taip reikėtų daryti" nuostatomis. Kad ir negali pvz daryti kas šauna į galvą, nes vyrauja tam tikros (kažkieno kadaise sukurtos) normos. Nebent galima būtų sugalvoti savo normų ir įskiepyti visiems :)))

    Man patinka Tavo mąstymas :)

    ReplyDelete
  2. Žodis "komfortiška" čia labai tinka! Kai perskaičiau tavo komentarą, gal porą dienų jis skambėjo galvoje, kiekvieną kartą prieš ką nors darant patikrinantis ar tikrai jaučiuosi gerai:) Žinai, su įskiepijimu tu teisi, dar ir kaip galima! Pakišai šią mintį ir pagalvojau, kad tai visai nesunku! Kartais užtenka būti tokiam užtikrintam tuo,ką darai/sakai, kad kitam net nekyla abejonių ar tai teisinga..
    Beje, ačiū už komplimentus! Panašus jis pas mus!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu teisi, bet kiek valios reikia įdėti į savo užtikrintumą tuo ką darai :)

      Pagalvojau, apie kokius komplimentus eina kalba, po to supratau, bet esminių komplimentų dėl šio posto neišsakiau, labai norėjosi padiskutuoti :D

      Vis su malonia nuostaba žiūriu į tuos, kurie moka piešti, o kai pamatau tuos sudėtingus kubų ir erdvių piešinius, atsidustų iš noro mokėti taip menininkauti...

      Rūbų atspalviai tokie raminantys ir gražūs, kad stipriai užėjo noras apsipirkti :)))

      Ką gaminai iš avokado?

      Ir ta nuotrauka su Laima ir kitais dalykais man pasirodė graži, dalykiška sakyčiau :))) ar Laima vis dar įdomus žurnalas? (nes ankščiau sėmiausi iš ten įkvėpimų).

      Rašyk dažniau! ;)

      Delete
    2. Taip tikrai, turi būti nepalaužiamas.. Dėl piešimo, oj čia tikrai dar toli gražu nuo menininkavimo.. :D Labai trumpai šito mokinausi.. O jeigu yra noro - imkis, tai tikrai nėra taip sunku kaip atrodo!:)

      Ačiū ačiū!:) Dėl apsipirkimo, tikrai siūlau! Jei pasisekęs - pakelia nuotaika visai dienai! Aš po pastarojo, kaip ant sparnų buvau.. :D

      Avokadas įėjo į improvizuotas salotas. Vis pykstu, kad įrašuose tam vietos nelieka. Kai jau rašau išsiplėčiu tiek, kad, rodos, dar truputį ir bus tikrai perdaug. Bet jei labai trumpai tai: avokadai, sūdyti žemės riešutai, pekino kopūstai, česnakas ir mažas šaukštelis grietinės (nors skanu ir be jos).

      Laima, nenoriu nieko įžeisti, bet nelabai nelabai man šį kartą.. Ir man jis toks įkvepiantis atrodė dar visai nesenai, bet dabar lyg išsisėmęs būtų. O gal tiesiog ne ta "auditorija" aš..

      O dėl rašymo, laiko, va ko vasarą labiausiai trūksta! Bet prižadu pasistengti! Malonu girdėti, kad kažkas laukia!:)

      Delete
    3. O Tu palik vietos kulinarinėms improvizacijoms, man būtų labai įdomu :)) Nes netgi šitas receptas su avokado toks įdomus, bet nežinau nei kokios proporcijos, nei kaip avokado patiekti :D

      Rekomenduoju Intelligent Life paskaityti tada ;)

      Delete
    4. Avokado puse naudojau, pjausčiau kubeliais, riešutus šiek tiek susmulkinau, česnaką tarkavau (pora skiltelių), o pekino kopūsto dėjau tiek, kad salotos neatrodytų vien iš lapų :D Štai ir viskas!:D O dėl kulinarinių improvizavijų rubrikos reikės rimtai pamąstyti!:)

      O, skamba įdomiai, reikės pamėginti!

      Delete
    5. Su odele pjaustei avokado? Ir beje kaip jį išsirinkti, kad jis būtų minkštas? :) Aš žalia su avokado :D

      Delete
  3. Tu teisi, Rūta, kritiškas medijų skaitymas tampa vis retesniu dalyku mūsų visuomenėje, gaila. Bulvarinė spauda nori, kad tilptume į tam tikrus rėmus, laikytumėmes dietos, taupytume pinigus ir paklustume taisyklėms. Į tai pravartu atsižvelgti, bet nereikia tuo aklai tikėti.:) P.S. Jei esi prie jūros, raštelk, susibėgsim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taip taip taip, šimtu procentu pritariu!!:)
      O, būtų super! Raštelsiu būtinai!:)

      Delete
  4. very cute pictures!! your blog is really lovely!!
    it would mean to me a lot if you have a look at my blog:
    http://darialuisa.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Pamenu, dar Justinas Milušauskas (vienas tv3 prodiuseris) yra sakęs: "darom tai, kas patinka žmonėms". Tada man kilo klausimas, iš kur jie žino, kas patinka žmonėms?? Ar vykdo nuomonių/skonių/norų tyrimus? Ne. Žiniasklaida daro taip, kaip daro visos likusios industrijos, orientuotos į vartojimą - "mes siūlysim tol, kol jūs paimsit". Tas pats yra su apranga, muzika, maistu ir viskuo kitu. Neskaityki pramoginių žurnalų, mergaitės. Jie iš tikro plauna smegenis, žurnalistės garbės žodis :)

    Ir dar, nepatikusias knygas metu į šalį - pasaulyje tiek įdomių knygų ir tiek mažai laiko ir griežtai taupau, bet kai noriu, galiu išleisti viską - ir vėl pasikartosiu - tiek trumpai gyvenam... :)

    ReplyDelete