11.8.15

Skaniausias viščiuko marinatas pasaulyje arba kaip apturėjom padėkos dieną pavasarį


Maistas. Ką aš dievinu apie jį - jis vienija. Taip kaip cigaretės, alkoholis ir visas kitas blogis. Tik jis čia, palyginus, šventasis - gali būti net labai geras. 

Taip mes vieną penktadienį sėdėdami virtuvėje prie Sangrijos sugalvojom, kad norim viščiuko. Ir jau kitą rytą (okey, mūsų rytas tądien buvo 2h) keliavom ieškoti viščiuko.


Vėlai vakare mes sėdėjom balkone su kalėdine girlianda, puodu ridikėlių salotų, tzadžiki, orkaitėje keptom česnakinėm bulvėm ir sojų – medaus marinate plūduriuojančiu viščiuku. 

Buvo stebuklinga.
Ir dalykas, kad stebuklinga buvo ir iki tol. Bent keturias valandas visi čirškėte čirškėm virtuvėje. Pjaustėm, kepėm, maišėm, diskutavom apie maistą, juokėmės. 


Ir sukūrėm planą: 15 kilometrų iki paplūdimio kitą rytą. Sakė gražiausias pajūrys, įeina į top10 Europoje.
Nežinau, sėdėjau tame pliaže ir galvojau: pliažas kaip pliažas. Bet ypatingumas visgi buvo – aš su nuostabiais draugais, čia, Portugalijoje, deginuosi gegužės vidury ir to užtenka.




M. Stanulytės nuotrauka
Kelionės pradžioje praėjom turistinę senukų virtinę. Vienas po kito jie keitėsi mano akyse, karts nuo karto lyg pabaksnodami į sąmonę: 
„tu tokia jauna, džiaukis. Bėk, šok. Mesk batus į šoną ir išdykauk.“



Ką aš padariau? Nee, gaila, nemečiau batų į šalį. Mažą to, milijardą kartų save pagavau besiskundžiančia, planuojančia, o pabaigoj suprantančia, kad galimybės jau nuplaukė. Bet geerai, pagalvojau. Dar viena pamoka (tiek per vieną dieną!):

Geriausias laikas, tam kažkam ar anam, yra
DABAR.



* * * 
R E C E P T A S

Sojų-medaus marinatas viščiukui

* * * 

Viskas čia labai paprasta, tereikia:
Viščiuko
Sojos padažo 5v.š.
Česnakų 5skiltelės
Medaus 5v.š.
Acto 5v.š.
Alyvuogių aliejaus 5v,š.

Kokį pusvalandį tyrinėjau visas galimas medaus-sojų marinato variacijas vis blaškydamasi "o tai kaip čia geriau daryti", "kokiom proporcijom dėti".
Draugai tik pasijuokė - čia gi marinaaaatas, eksperimentuok!
Tai padariau va šitą makalą ir užpyliau skardoje gulintį viščiuką (nuplautą, sučiustytą).
Ir gavosi tobulai!!!
Bet siūlyčiau proporcijomis naudotis tik kaip gairėmis, nes, velnias žino, ar labai ten tiksliai viską dėjau, ir gal tik visiškas atsitiktinis lašas acto ar medaus padarė tobulybę...

Bon appetit!



4 comments:

  1. Kaip šilta :) Puikiai Tave suprantu ir tą ypatingumo jausmą (kuris, iš šalies atrodo toks paprastas) pati išgyvenau begalę kartų... Et, gaila, kad negalima atsukti laiko atgal... Bet iš kitos pusės - juk teisūs tie senukai, galimybės dar tikrai nenuplaukė, jos dar tik pakeliui! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi, tikrai! Ir tie mūsų erasmus, manau, pati geriausia pradžia naujam gyvenimo būdui, kur visos galimybės bus išnaudojamos! :)

      Delete
  2. o! rūta, Tavo mintys kaip iš kito pasaulio, t.y. minčių emocijos :) ir iš tikro, esi kitur ir blogai, kad kartais ilgai galvodavai prieš tą lemtingą kokį nors žingsnį :) smagu, kad ten nenustojai pažinti virtuvę! ilgiuosi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žinai mane gerai, minčių srautas pats man parašo tekstus :D O galvojimą koreguosim, gyvenimas moko, kad reikia! :)

      Delete